Bakrecepten met haver en spelt
Haverkoekjes
De heerlijkste zelfgemaakte biologische haverkoekjes maken? Probeer het eens met dit recept!
Ingrediënten
- 175 gr havervlokken of havermout
- 175 gr bloem
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ ei
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
Bereiding
Doe de havervlokken in een foodprocessor of hakmolentje (bijvoorbeeld van een staafmixer) en pulseer kort. De vlokken hoeven niet volledig fijngemalen te worden. Er mogen nog grove stukjes zichtbaar zijn. Of gebruik in plaats daarvan havermout.
Meng de fijngemalen havervlokken of havermout met de overige ingrediënten in een kom en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg niet te lang - zodra u er een bal van kunt vormen, is het klaar. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en vorm kleine balletjes ter grootte van een druif. Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk ze met een vork kruislings plat. Bak de koekjes in 15 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen op een rooster voordat u ze serveert.
Speltreep met dadels en noten
Ingrediënten
- 160 gram Medjoul dadels, ontpit
- 4 eetlepel water
- 1 ei
- 65 gram volkoren speltbloem
- 80 gram speltvlokken
- 25 gram havervlokken
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram fijngehakte noten (hazelnoten en amandelen)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de dadels met het water in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg het ei toe en mix alles goed door elkaar tot een glad mengsel.
Meng in een aparte grote kom de droge ingrediënten: speltbloem, speltvlokken, havervlokken, bakpoeder en de gehakte noten. Voeg vervolgens het dadelmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng alles tot een stevig beslag.
Bekleed een klein bakblik of ovenschaal met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig. Druk het goed aan, vooral langs de randen, zodat het stevig in de vorm zit. Bak de massa in ongeveer 15 minuten tot het mooi goudbruin is. Laat het geheel daarna volledig afkoelen voordat u het in 8-10 repen snijdt.
De repen kunnen los verpakt in een luchtdichte trommel tot een week worden bewaard.