Recepten met linzen
Knapperige linzenballetjes met kruiden en yoghurtdip
Deze eiwitrijke linzenballetjes zijn een heerlijk alternatief voor falafel en perfect als snack, in een wrap of als vleesvervanger bij de maaltijd.
Ingrediënten (2-3 personen)
- 100 g gedroogde groene linzen, gekookt en afgekoeld
- ½ ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl paprikapoeder
- 1 el havermout of paneermeel (als bindmiddel)
- 1 handje verse peterselie of koriander, fijngehakt
- 1 ei (of 1 el lijnzaad met 3 el water voor vegan optie)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
- Doe de gekookte, afgekoelde linzen in een keukenmachine of prak ze fijn met een vork.
- Meng de linzen met de gebakken ui en knoflook, kruiden, havermout, ei en verse peterselie.
- Vorm kleine balletjes van het mengsel. Laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast.
- Bak ze in een pan met een beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn óf bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
- Serveer met een frisse yoghurtdip (bijv. Griekse yoghurt met citroen en munt) of in een Amaizin wrap met groenten.
Romige rode linzensoep met kokosmelk en gember
Deze geurige linzensoep is hartverwarmend, licht pittig en heerlijk romig door de toevoeging van Amaizin kokosmelk.
Ingrediënten (2-3 porties)
- 150 g rode linzen, afgespoeld
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 cm verse gember, geraspt
- ½ tl kurkumapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- 400 ml groentebouillon
- 200 ml Amaizin kokosmelk
- 1 el olijfolie
- ½ blik La Bio Idea tomatenblokjes
- Sap van ½ limoen
- Verse koriander of peterselie ter garnering
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook en gember 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de kurkuma en komijn toe en bak nog 1 minuut mee.
- Voeg de linzen, tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken tot de linzen zacht zijn.
- Giet de kokosmelk erbij en pureer de soep deels (of helemaal voor een gladde structuur).
- Breng op smaak met limoensap, zout en peper.
- Serveer met verse koriander en een stuk knapperig brood.