Op bezoek bij onze Italiaanse rijstleverancier
In september is Maartje Eenhoorn begonnen als Category Manager voor de categorieën Rijst, Tomaat en Diversen. Na een maand werken op ons kantoor, en het leren kennen van de mensen en onze producten, is het tijd voor veldwerk! Ze neemt ons mee op haar reis door Italië en ontmoet Giuseppe, een van onze biologische rijstleveranciers.
Voet zetten op Italiaanse bodem
“Terwijl ik op weg naar de vergadering door de Italiaanse rijstvelden rijd, ben ik erg nieuwsgierig en enthousiast om meer te leren over biologische rijstteelt. We gaan lunchen voordat Giuseppe me meeneemt om zijn land te bekijken. Ik weet niet zeker hoe ik had verwacht dat een ‘biologische rijstboer’ zou zijn, maar Giuseppe was het zeker niet. Hij is jong en levendig, de jongste van een familie van vele generaties biologische boeren. Hij heeft een bachelor en een master in landbouwwetenschappen: hij is zowel boer als wetenschapper", vertelt Maartje.
Maartje vervolgt, "Hij vertelt me hoe hij wetenschap gebruikt om elk seizoen de opbrengst te optimaliseren: hij werkt met specifieke soorten bacteriën, algen en schimmels die zorgen voor een efficiënte en gecontroleerde aanvoer van voedingsstoffen voor de planten. Dit voorkomt ook dat schadelijke micro-organismen, zoals rijstziekte, op zijn velden groeien. Sinds kort gebruikt hij druppelirrigatie op zijn rijstvelden, geïntegreerd met veldsensoren. Met dit geavanceerde systeem kan hij zijn gewassen zo nauwkeurig besproeien dat hij het waterverbruik met wel 80% kan verminderen in vergelijking met traditionele irrigatiemethoden."
Biologische landbouw kan wel degelijk de wereld voeden
Giuseppe vertelt Maartje dat hij het niet eens is met mensen die zeggen dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden. “Ja, dat kan het wel, met de juiste technologie kunnen we opbrengsten bereiken die vergelijkbaar zijn met die van conventionele landbouw”. Giuseppe is bezig met de ontwikkeling van een methode waarbij rijstplanten eerst in een kwekerij worden gekweekt totdat ze een bepaalde hoogte hebben bereikt, voordat ze op het land worden getransplanteerd.
Deze aanpak zorgt ervoor dat de jonge planten robuust genoeg zijn om concurrentie van onkruid te weerstaan en helpt water te besparen. Hoewel deze techniek al op kleinere schaal wordt gebruikt in delen van Azië, waar de velden compacter zijn dan in Italië, moet Giuseppe nu de juiste apparatuur aanschaffen om het op grotere schaal op zijn velden te kunnen toepassen.
Na de lunch gaan Maartje en Giuseppe naar de velden in zijn knalgele 4x4 Fiat Panda. Hij laat haar de koeien zien die zijn land van mest voorzien, de bijen die hem helpen zijn gewassen te bestuiven en het druppelirrigatiesysteem waar hij haar eerder over vertelde. Giuseppe laat zijn verschillende gewassen zien en vertelt over de methoden die hij gebruikt om zijn land te verzorgen en zijn opbrengsten te optimaliseren. Hij laat de rijstvelden zien, waar alle rijst nog op staat. Normaal gesproken is de rijst nu al geoogst, maar door de hevige regenval zijn de planten te nat. Hij moet minstens één volle zonnige dag wachten voordat hij kan oogsten. Zo zien we dat boeren, ondanks alle wetenschap en technologie, ook rekening moeten houden met de weersomstandigheden.
Terugblik op een mooie eerste ontmoeting
"Het was erg inspirerend om te zien hoe Giuseppe traditie met wetenschap combineert. Te zien dat gepassioneerde boeren zoals hij nu de weg wijzen, heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat biologische landbouw echt een verschil kan maken en kan bijdragen aan een gezondere planeet. Ik vind het geweldig om wat ik heb geleerd toe te passen in mijn rol bij DO IT Organic en ik kan niet wachten om te zien waar deze reis me verder brengt!", aldus Maartje.