Wereldbonendag
In de wereld van eten wordt zelden over de boon gesproken. De ondergewaardeerde reputatie van de boon is één van de grote voedselgerelateerde tragedies van onze tijd. Maar genoeg is genoeg! In dit artikel zetten we de boon weer terug in de schijnwerpers, waar hij hoort.
Om je alvast nieuwsgierig te maken vind je hieronder een kleine greep uit de vele betoverende kwaliteiten van de boon.
Gezondheid
Ja, bonen zijn goed voor je. Serieus goed. De boon is een krachtpatser van epische (pro)porties, die eiwitten en vezels combineert alsof het niets is. Bonen zijn één van de beste bronnen van schone, plantaardige proteïnen en vezels. En in tegenstelling tot veel dierlijke eiwitten bevatten bonen geen stoffen zoals arachidonzuur, verzadigd vet en carnitine, die voor inflammation kunnen zorgen.
Bonen bevatten ook veel ijzer (250 mg zwarte bonen bevat ongeveer 1/3 van je dagelijkse behoefte), waardoor ze een uitstekende vleesvervanger zijn. Bovendien bevatten alle bonen krachtige fytochemicaliën, die geweldige ziektebestrijders zijn. Omdat bonen hun energie heel langzaam vrijgeven, voel je je langer verzadigd en ga je dus minder snel snacken. Maar bonen zijn niet alleen goed voor je gezondheid!
Planeet
Ook de planeet gaat er op vooruit. De hoeveelheid water, landoppervlak en fossiele brandstof die nodig is om bonen te verbouwen is veel en veel lager dan wat vee nodig heeft. De watervoetafdruk van 1 kg bonen is 43 keer kleiner dan die van 1 kg rundvlees! Bovendien zorgen bonen niet voor schadelijke bijproducten zoals methaan en andere broeikasgassen.
Wat betreft landoppervlak: voor dezelfde hoeveelheid proteïnen heeft vee 20 keer zoveel ruimte nodig. Op een planeet als de onze, waar steeds minder geschikte landbouwgrond beschikbaar is, zijn bonen een enorme uitkomst. Daarnaast hebben bonen heel weinig water nodig en groeien dus ook in droge gebieden. Best handig, gezien de stijgende temperaturen en steeds vaker voorkomende droogtes!
Maar misschien wel de meest verbazingwekkende eigenschap van de boon is het vermogen om de grond gezond en de lucht schoon te houden. Bonen werken namelijk samen met symbiotische bacteriën in de grond waarin ze groeien. Een boon haalt stikstof uit de atmosfeer en stopt die met behulp van de bacteriën weer terug in de bodem. Zo maken bonen de grond waarin ze groeien gezonder en stimuleren ze het vermogen van de bodem om zelf stikstof uit de atmosfeer te halen. Dit trucje betekent ook dat bonen weinig tot geen stikstofmest nodig hebben, wat weer voor een lagere uitstoot zorgt. Dat is pas een win-win, of niet?
Samenvattend
Van voordelen voor klimaat tot gezondheid, bonen scoren in elke categorie. De boon is, kort gezegd, precies wat we nodig hebben. Een drastische verschuiving naar het verbouwen van duurzame voeding zou een enorme impact kunnen hebben op het verlagen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En dat zou erg fijn zijn, want de huidige voedselsystemen zijn momenteel verantwoordelijk voor een derde van die uitstoot.
Gelukkig is de boon in opmars. Er wordt steeds meer over de voordelen van bonen geschreven en nog belangrijker, ze worden steeds meer gegeten. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat deze trend doorzet, want je weet wat ze zeggen: boontje komt om zijn loontje.